تولید کنسانتره و نانواکسیدهای آهن از پسماندهای صنعتی

تولید کنسانتره و نانواکسیدهای آهن از پسماندهای صنعتی

با افتتاح کارخانه فرآوری لجن و پودرهای اکسیدی فولاد، سالانه ۲۵ هزار تن کنستانتره از پسماندهای صنعتی تولید شده که علاوه بر تامین نیاز صنعت، تاثیر مثبتی نیز در محیط زیست منطقه خواهد داشت.

با حضور دکتر دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور و دکتر عماد احمدوند دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نانو و میکرو کارخانه فرآوری لجن و پودرهای اکسیدی فولاد در اصفهان افتتاح شد. با افتتاح این کارخانه که توسط شرکت دانش‌بنیان فولاد اکسیر فدک ایجاد شده، از پسماند‌های انباشت شده در فولاد مبارکه، سالانه ۲۵ هزار تن کنستانتره تولید می‌شود که علاوه بر کسب درآمد از پسماند، اثر زیست‌محیطی چشمگیری دارد. در این خط تولید از نانوکاتالیست و اکسیداسیون پیشرفته در زمینی به مساحت۱۰ هزار مترمربع و با سرمایه‌گذاری ۱۹۰ میلیارد تومان استفاده شده است.این خط، بر اساس فناوری‌های پیشرفته و بومی، توسط شرکت دانش‌بنیان فولاد اکسیر فدک به صورت قرارداد BOT راه‌اندازی شده است. راندمان این خط بیش از ۹۰درصد بوده و مواد آلاینده و ناخالصی‌های موجود در این پسماندها با استفاده از مواد نانوساختار و سیستم اکسیداسیون پیشرفته حذف و از پسماندها جداشده و بر اساس فناوری‌های پیشرفته شامل لیچینگ شیمیایی، میکروفیلتراسیون، خشک کردن آنی و میکرونیزاسیون به مشخصات مورد تایید کنسانتره خواهد رسید.

یکی از مزیت‌های این خط تولید آن است که فعالیت آن هیچ‌گونه پسماند یا آلایندگی محیطی نداشته و مواد ناخالصی جدا شده در خط دیگری به محصولات ساختمانی تبدیل می‌شود.

پسماند پودر اکسیدی که در واحد اسیدشویی نورد سرد تولید می‌شود که دارای حجم قابل توجهی از یون کلر است. میزان کلر موجود در این پسماند در بعضی موارد به %۱۲ وزنی نمونه اولیه نیز می‌رسد. با توجه به خوردگی بالا و قدرت اسیدی زیاد یون کلر، وجود این ناخالصی می‌تواند مشکلات عدیده‌ای در استفاده مجدد از آن و یا کاربرد در صنایع دیگر ایجاد نماید. در خط بازیابی، محتوای کلر در ساختارهای نانویی با مساحت سطح بالا درگیر شده و در مرحله بعد، با استفاده از تجهیزات ویژه دانش‌بنیان از پودر اکسیدی جدا می‌شودد. pH نهایی محصول در محدوده خنثی تنظیم می‌شود، محصول خالص‌سازی شده هم امکان استفاده به عنوان کنسانتره در واحد آهن‌سازی مجتمع فولاد را داشته و هم می‌تواند به عنوان اکسید آهن با خلوص و قیمت بالا در بازارهای هدف به فروش رسد.

لجن کالریفایرها، بیش از %۱۵ حاوی ناخالصی‌های روغن سنگین و رطوبت است. این لجن‌ها بر اثر ماندن در پوندهای نگهداری بر اساس فشار توده مواد، به کلوخه‌های بسیار سخت تبدیل می‌شود. روغن‌های سنگین موجود در این پسماند از نظر شیمیایی پایدار است. استفاده از این پسماند در فرآیندهای با دمای بالا منجر به سوختن و ایجاد محصولات آلوده کننده محیط زیست می‌شود. در خط فرآوری شرکت فولاد اکسیر فدک این آلودگی‌ها با استفاده از نانوکاتالیست‌ها و بر مبنای نانواکسیدهای آهن و تابش UV، شکسته شده و به محصولات بی‌خطر نظیر آب و ۲CO تبدیل می شود. پسماند باقیمانده، پس از عملیات خالص‌سازی دارای محتوای آهن مناسب بوده که با عبور از فرآیند تنظیم ابعاد و رطوبت، به کنسانتره آهن با خلوص بالا جهت استفاده در واحد آهن‌سازی تبدیل می‌شود. راه‌اندازی این خط، پایه‌گذاری توسعه اقتصاد چرخشی در صنعت فولاد کشور بوده و مجتمع فولاد مبارکه اصفهان خواهد بود.