پانزدهمین اجلاس کمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو در روزهای ۱۴ الی ۱۸ اسفند ماه سال ۱۳۹۱ در کشور مکزیک با حضور ۲۰۰ نماینده از ۱۹ کشور جهان از جمله ایران برگزار شد.
حضور ایران در پانزدهمین اجلاس استانداردسازی فناوری نانو
پانزدهمین اجلاس کمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو (ISO/TC229)، در روزهای ۱۴ الی ۱۸ اسفند ماه سال ۱۳۹۱ (۴ تا ۸ مارچ ۲۰۱۳)، در کشور مکزیک برگزار شد. در این اجلاس نمایندگان ایران در کنار حدود ۲۰۰ نماینده از ۱۹ کشور جهان حضور داشتند.
در پانزدهمین اجلاس کمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو، نمایندگانی از کشورهای ایران، آمریکا، آلمان، آفریقای جنوبی، استرالیا، انگلستان، برزیل، چین، سوئیس، سنگاپور، روسیه، ژاپن، فرانسه، کانادا، کره جنوبی، مالزی، هند، هلند و مکزیک حضور داشتند و به بحث و تبادل نظر پیرامون تدوین استانداردهای بینالمللی در زمینه فناوری نانو پرداختند. همچنین نمایندگانی از سازمانها و کمیتههایANF،CEN ،OECD،JRC نیز در این اجلاس حاضر بودند.
نمایندگان کشورمان در این دوره از اجلاس کمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو، استاندارد پیشنهادی خود را با عنوان «واژهنامه شاخصهای فناوری نانو» ارائه کردند. در این استاندارد واژههایی مانند محصول نانو، منابع انسانی علوم و فناوری نانو و بازار فناوری نانو تعریف خواهند شد. تعاریف این واژهها کمک شایانی به قابل اندازهگیری بودن شاخصهای ارزیابی علوم و فناوری نانو خواهد داشت. همچنین با استفاده از یک ادبیات واحد بینالمللی در مورد شاخصهای ارزیابی علوم و فناوریهای نانو میتوان تعداد نانومحصولات، تعداد شرکتهای نانویی، بازار و اقتصاد نانو در سطح بینالمللی و ملی را بررسی و ارزیابی کرد.
در همین راستا نظرات تخصصی کشورهای آمریکا، کانادا و فرانسه در خصوص واژههای نانومحصول و منابع انسانی در فناوری نانو مورد بررسی قرار گرفت و نهایتا تصویب شد. همچنین برخی پیشنهادهای کشورهای دیگر نیز مورد قبول واقع شد.
گفتنی است، ایران مسئولیت یک استاندارد بینالمللی دیگر را با عنوان «سنجش مورامیک اسید به عنوان بیومارکر برای ارزیابی فعالیت نانوذرات نقره» برعهده دارد. این استاندارد حدود سه سال پیش از طرف ایران پیشنهاد شده و چندین مرحله از مراحل تدوین استاندارد را طی کرده است. در این اجلاس پیشنویس نهایی این استاندارد ارائه و به نظرات کشورها که قبل از اجلاس فرستاده بودند از طرف مسئول پروژه پاسخ داده شد.
شایان ذکر است در حال حاضر در کمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو، ایران در کنار کشورهای آمریکا، آلمان، انگلستان، کره جنوبی، ژاپن، چین، کانادا و فرانسه بعنوان مسئول پروژه در حال تدوین استاندارد بوده یا استاندارد تدوین کردهاند.
گفتنی است، اجلاسهای دورهای کمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو هر ۹ ماه یکبار در یکی از کشورهای عضو برگزار میشود. هدف این نشستها تعیین سیاستها و برنامههای کاری این کمیته برای تدوین استانداردهای بینالمللی فناوری نانو، بحث و بررسی در مورد پروژهها و پیشنهادهای جدید استانداردسازی ارائه شده از طرف کشورهای عضو اصلی، رسیدن به اجماع جهانی در مورد موضوعات جدید کاری و همکاری با سازمانهای بینالمللی و منطقهای در حوزه تدوین استانداردهای فناوری نانو است.