به نقل از استت نانو در سال ۲۰۱۶ مجموعاً ۱۹۵۶۳ اختراع در زمینه فناوری نانو در اداره ثبت اختراعات آمریکا (USPTO) منتشر شده است که حدود نیمی از این اختراع ها متعلق به کشور آمریکا است.کره جنوبی، ژاپن و تایوان کشورهای بعدی در این ردهبندی هستند. ایران نیز در سال ۲۰۱۶ حدود ۳۷ اختراع در USPTO منتشر کرده است. همچنین در اداره ثبت اختراع اروپا (EPO) نیز مجموعاً ۳۵۸۹ اختراع در زمینه فناوری نانو در سال ۲۰۱۶ منتشر شده است.
معرفی ۱۰ کشور برتر جهان در ثبت پتنت فناورینانو در سال ۲۰۱۶
اداره ثبت اختراع و نشان تجاری ایالات متحده (USPTO) و اداره ثبت اختراع اروپا (EPO) به عنوان دو مرکز مهم ثبت اختراع در سطح جهان شناخته میشوند. بر اساس بررسی آماری انجام گرفته از بانک داده Orbit مشخص شد که در سال ۲۰۱۶ مجموعاً ۱۹۵۶۳ اختراع در زمینه فناوری نانو در اداره ثبت اختراع آمریکا منتشر شده است. از این تعداد اختراع، ۸۴۸۴ مورد اختراع¬های به ثبت رسیده (Granted patents) و ۱۱۰۷۹ مورد مربوط به درخواست های ثبت اختراع های منتشر شده (Published patent applications) است. بر اساس تعریف جدید استت نانو بر اساس استاندارد ایزو (ISO/TS 18110) اختراعاتی در حوزه فناوری نانو قرار می گیرند که حداقل دارای یک ادعا (Claim) مرتبط با فناوری نانو باشند و یا بر اساس کدهای طبقه بندی IPC دارای کدی مرتبط با حوزه فناوری نانو باشند. بر همین اساس برای اداره ثبت اختراع اروپا در سال ۲۰۱۶ مجموعاً ۳۵۸۹ اختراع در زمینه فناوری نانو منتشر شده است که در مقایسه با اداره ثبت اختراع آمریکا این تعداد حدود ۱۸/۰ ( حدود یک پنجم) اختراع های منتشر شده در USPTO است. از این تعداد ۲۰۰۶ مورد اختراع¬های به ثبت رسیده و ۱۵۸۳ مورد مربوط به درخواست های ثبت اختراع منتشر شده در حوزه فناوری نانو است.
در جدول ۱ اختراع های ثبت شده در حوزه فناوری نانو توسط کشورهای برتر جهان در USPTO و EPO در سال ۲۰۱۶ آورده شده است. به دلیل اهمیت بیشتر USPTO، رتبهبندی کشورها بر اساس تعداد اختراع ثبت شده در این دفتر انجام گرفته است.
آمریکا با دارا بودن سهمی بیش از ۵۰ درصد از کل اختراع¬های ثبت شده در حوزه فناوری نانو در USPTO رتبه اول را از این حیث داراست. کره جنوبی و ژاپن با اختلاف فاحشی نسبت به آمریکا در این رتبه بندی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. نکته قابل توجه در این رتبه بندی پیشی گرفتن کره جنوبی از ژاپن در این مورد در سال ۲۰۱۶ می باشد که این موضوع در بررسی آمار سال ۲۰۱۵ توسط استت نانو پیش بینی گردیده بود. در جدول ۲ آمار مربوط به درخواست¬های ثبت اختراع منتشر شده در حوزه فناوری نانو به تفکیک ده کشورهای برتر آورده شده است. بر اساس این شاخص کشورهای آمریکا، کره جنوبی و ژاپن در رتبه اول تا سوم جای گرفته اند.
بررسی مجموع اختراعات به ثبت رسیده و درخواست های ثبت اختراع منتشر شده در حوزه فناوری نانو در اداره ثبت اختراع آمریکا در سال ۲۰۱۶ نشان می دهد که این تعداد نسبت به سال ۲۰۱۵ رشد چندانی نداشته و فقط به میزان اندک ۱/۰ درصد رشد داشته است که نسبت به سال پیش (حدود ۸/۸ درصد رشد) کاهش محسوسی را نشان می دهد. از طرف دیگر رشد این شاخص برای مرکز ثبت اختراع اروپا نسبت به سال ۲۰۱۵ میزان ۸۴/۲۰ درصد بوده است که نسبت به سال گذشته (حدود ۸۸/۷ درصد) حدود ۳ برابر رشد را شاهد هستیم. این رشد تعداد اختراع ها در مرکز ثبت اختراع اروپا را می توان به نوعی به علت توجه کشورهای جهان به بازار منطقه اروپا دانست. این آمار به تفکیک نوع اختراع منتشر شده در شکل ۱ آورده شده است.
ایران در سال ۲۰۱۶ تعداد ۳۷ اختراع در در حوزه فناوری نانو در اداره ثبت اختراع آمریکا منتشر کرده است که از این تعداد ۱۰ مورد اختراع به ثبت رسیده و تعداد ۲۷ مورد درخواست ثبت اختراع منتشر شده می-باشد. از حیث رتبه در زمینه اختراع های ثبت شده در حوزه فناوری نانو در USPTO نسبت به سال ۲۰۱۵ ایران با یک پله سقوط در رتبه ۲۵ام جهان قرار گرفته است که این نزول به دلیل کاهش رشدی معادل با ۲۰ درصد در تعداد اختراع های ثبت شده نسبت به سال ۲۰۱۵ می باشد. اما در زمینه درخواستهای ثبت اختراع حوزه فناوری نانو ایران علیرغم رشدی معادل با ۱۵ درصد در تعداد تعداد درخواست ثبت اختراع منتشر شده بدون تغییر نسبت به سال ۲۰۱۵ در جایگاه ۲۴ام جهان قرار گرفته است. همچنین همانند سالهای قبل هیچ پتنت نانویی از ایران در اداره ثبت اختراع اروپا ثبت نشده است.