اختراع محققان شرکت پرتونگار پرشیا با عنوان «فیلتر غیرخطی برای تصویربرداری پزشکی» به شماره ۲۰۱۲۰۰۲۷۲۷۴ در اداره ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا (USPTO) منتشر شد.
انتشار اختراع محققان شرکت پرتونگار پرشیا در USPTO
اختراع محققان شرکت پرتونگار پرشیا با عنوان «فیلتر غیرخطی برای تصویربرداری پزشکی» به شماره ۲۰۱۲۰۰۲۷۲۷۴ در اداره ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا (USPTO) منتشر شد.
سالار ساجدی، کارشناس ارشد پرتوپزشکی، در گفتگو با بخش خبری سایت ستاد توسعه فناوری نانو گفت: «این اختراع، تهیه الگوریتمی برای پردازش سیگنالهای هستهای است. این الگوریتم در دستگاههای موجود در داخل کشور تست شده و موجب افزایش کیفیت اطلاعات دریافتی شده است، ولی کاربرد اصلی آن در دستگاه PET است که بهدلیل عدم وجود این دستگاه در داخل کشور، تست کیفی نشده است».
ساجدی هدف از پژوهش خود در این زمینه را ارتقای سطح کیفی دستگاههای ساخته شده در عرصه تصویربرداری پزشکی هستهای عنوان کرد. او درباره امکان تجاریسازی این اختراع گفت: «این الگوریتم در دستگاه تصویربرداری حیوانات HiReSPECT ساخته شده در شرکت پرتونگار پرشیا استفاده شده است و به نظر میرسد توجیه اقتصادی این طرح در دستگاه PET باشد که امکانسنجی این موضوع در برنامههای آتی شرکت قرار دارد. البته قصد آنرا داریم که صفحه الکترونیکی مستقل با قابلیت اجرای این الگوریتم را به تولید انبوه برسانیم».
دستگاههای SPECT(Single Photon Emision Tomography) و PET(Positron Emision Tomography) در مطالعات دارویی برای رهگیری نانوداروها در بدن حیوانات آزمایشگاهی استفاده میشوند.
وی افزود: «عموماً تجهیزاتی که این الگوریتم در آنها کاربرد دارد (مانند SPECT, PET) جزء دستگاههای با فناوری بالا محسوب میشوند. این الگوریتم در محصول HiReSPECT به تولید انبوه رسیده است که اولین قدم در راه تجاریسازی است. ساخت و تجاریسازی دستگاههایی با این سطح، بسیار دشوارتر از الکترونیک ارائه شده در این طرح است که همین امر مانع تجاریسازی گسترده طرح شده است و مستلزم سرمایهگذاری کلان در ساخت این دستگاهها است».
ساجدی تامین منابع مالی مورد نیاز برای انجام پروژه، کار با منابع رادیواکتیو و امکان دسترسی سخت به نانوداروها را از عمده مشکلات اجرایی در این خصوص بیان کرد.
این طرح در ادامه پایاننامه کارشناسی ارشد سالار ساجدی با مدیریت دکتر محمدرضا آی، همکاری دکتر سعید سرکار و مهندس محمدحسین فراهانی، در شرکت پرتونگار پرشیا انجام شده است.
شرکت پرتونگار پرشیا واقع در مرکز رشد مرکز تحقیقات تجهیزات پزشکی دانشگاه تهران، در زمینه طراحی و ساخت دستگاههای تصویربرداری فعالیت میکند.
وی در پایان با اشاره به اینکه تقریباً تمام کارهای اداری و مراحل قانونی ثبت اختراع با همکاری بخش مالکیت فکری ستاد فناوری نانو انجام شدهاست، افزود: «حمایتهای انجام شده بهوسیله ستاد نانو در مرحله ثبت و مراحل قانونی بسیار قابل توجه و ستایش است. با توجه به اینکه اطلاعات موجود در مورد نحوه ثبت رسمی اختراع در بین محققان و پژوهشگران جوان ناکافی است، هدایت و حمایت مخترعان در مراحل ثبت، حیاتی به نظر میرسد». |