سند گسترش کاربرد فناوری نانو در افق ۱۴۰۴ به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد

سند گسترش کاربرد فناوری نانو در افق ۱۴۰۴ به دستگاه‌های اجرایی کشور ابلاغ شد. این سند به دنبال سند ده‌ساله اول گسترش فناوری نانو و با هدف ترسیم نقشه راه دستیابی به چشم‌انداز ۱۴۰۴ در تاریخ ۲۳ مهرماه ۹۶ در هیات دولت به تصویب رسید و در تاریخ ۲۹ آذرماه به دستگاه‌های اجرایی کشور ابلاغ شده است.

سند گسترش کاربرد فناوری نانو در افق ۱۴۰۴ در حالی هفته گذشته به دستگاه‌های اجرایی کشور ابلاغ شد که رویکرد اصلی آن صنعتی سازی و توسعه بازار محصولات نانویی ساخت داخل است. همچنین اصلاحاتی در برنامه ده‌ساله نخست اعمال شده است که می‌توان به مواردی همچون توسعه تحقیقات، ایجاد زیرساخت‌ها، توسعه سرمایه انسانی، حمایت از شرکت‌های فعال در حوزه نانو و شکل‌گیری مراکز فناوری در دانشگاه‌ها به‌منظور تربیت فناوران اشاره نمود. یکی از وجوه تمایز برنامه ده‌ساله دوم نسبت به برنامه چشم‌انداز ده‌ساله اول، به‌کارگیری زیرساخت‌ها و منابعی است که در اختیار هر یک از دستگاه‌های اجرایی کشور قرار دارد؛ بدین معنی که در این چشم‌انداز برای هر یک از دستگاه‌های اجرایی وظیفه و نقش مشخصی برای توسعه فناوری نانو در نظر گرفته شده است.
تدوین سند چشم‌انداز ده‌ساله دوم از سال ۱۳۹۴ با مشارکت وزارتخانه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط و تشکیل جلسات کارشناسی و تخصصی با نمایندگان این دستگاه‌ها آغاز شد و در ادامه این سند در قالب یک مصوبه به کمیسیون علمی و فناوری دولت ارائه شد و پس از مطرح شدن این سند در هیات وزیران در نهایت در ۲۳ مهرماه ۱۳۹۶ به تصویب هیات دولت رسید و در ۲۹ آذرماه سال جاری نیز جهت آغاز رسمی فعالیت‌های اجرایی، به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شد.
در سند گسترش کاربرد فناوری نانو در افق ۱۴۰۴، نه وزارت خانه و پنج سازمان و نهاد متولی اجرای بندهای مختلف هستند. در این سند شاخص‌های کلانی به لحاظ رتبه علمی و فناوری تعریف شده است که به‌موجب آن تا سال ۱۴۰۴ جمهوری اسلامی ایران باید دو درصد از بازار جهانی در حوزه فناوری نانو را در اختیار داشته باشد و هشتاد هزار شغل تخصصی در این حوزه ایجاد کند. به‌علاوه، برای هر یک از دستگاه‌های اجرایی به‌طور مشخص در چند محصول و فناوری مأموریت‌هایی محول شده و ابزارهای مختلفی از قبیل ابزار خرید دولتی، سیاست‌های تشویقی جهت مصرف محصولات فناوری نانو ساخت داخل، صدور مجوزها و تدوین آیین‌نامه‌ها و استانداردها پیش‌بینی شده است.
در ماده ۲۲ این سند برنامه‌های کلان و عملیاتی تعریف شده است که هرکدام از آن‌ها بر اساس هدف‌گذاری‌های انجام‌شده در این برنامه چشم‌انداز، دنبال خواهند شد. برنامه‌های کلان و عملیاتی در هشت حوزه برنامه ترویج و فرهنگ‌سازی، برنامه توسعه سرمایه انسانی و تحقیقات، برنامه توسعه فناوری، برنامه زیرساخت‌های تجاری‌سازی، برنامه توسعه صنعت نانو، برنامه استاندارد و ایمنی نانو، برنامه توسعه بازار نانو و در نهایت برنامه همکاری‌های بین‌المللی تدوین شده است.
به‌طورکلی به مجموع مواد موجود در این مصوبه شامل نقش دستگاه‌های اجرایی و ماده ۲۲، سند ده‌ساله دوم فناوری نانو گفته می‌شود که اجرای آن تا سال ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت تا درنهایت بتوان به جایگاه مناسبی در بخش‌های علمی، فناوری، صنعتی و اقتصاد نانو دست ‌یافت. 

 
متن این سند از این فایل قابل دریافت است .  filereader.php?p1=main_437175ba4191210ee
متن سند در سامانه اطلاع رسانی قوانین و مقررات کشور : http://dotic.ir/Attachs/1396/121332.pdf

 
کتابچه نهایی سند:  filereader.php?p1=main_437175ba4191210ee.