چالش نوآوری ساخت فیلتر فوم سرامیکی کاربید سیلیسیوم به منظور ریخته‌گری قطعات چدن

ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با همکاری آی‌چلنج چالش نوآوری «ساخت فیلتر فوم سرامیکی کاربید سیلیسیوم جهت ریخته‌گری قطعات چدن» را برگزار می‌کند.

در ادامه چالش‌های نوآوری و فناوری با هدف توسعه راهکارهای حل مشکلات صنعتی و رفع نیازهای فناورانه کشور، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو اقدام به برگزاری یک چالش‌ نوآوری در پلتفرم آی‌چلنج (ichallenge.ir) کرده است. این چالش به‌دنبال توسعه راهکارهایی مبتنی بر فناوری نانو جهت تولید فیلتر فوم سرامیکی بر پایه کاربید سیلیسیوم است که قابل استفاده برای ریخته‌گری انواع قطعات از جنس چدن خاکستری باشد و آن را در برابر شکست، خوردگی و شوک حرارتی محافظت کند.

فیلترهای مصرفی در صنایع ریخته‌گری فلزات معمولا به دو صورت فیلترهای فومی و سلولی هستند. حدودا ۳۰ سال پیش فیلترهای فومی به صنایع ریخته‌گری فلزات معرفی شدند. این فیلترها در انواع مختلف از نظر اندازه حفرات، شکل و ترکیبات مختلف تولید می‌شوند که بسته به شرایط کاربرد مثل دما، وزن و حساسیت قطعه و فلز ریخته‌گری شونده، نوع مناسب آن انتخاب می‌شود. در ایران، مصرف‌کنندگان عمده فیلتر فوم سرامیکی شرکت‌های خودروساز هستند که برای تولید سرسیلندر، قطعات چدنی، قطعات خودروهای سبک و سنگین و سایر قطعات خودرو از این فیلترها استفاده می‌کنند. با وجود امکان تأمین مواد اولیه برای ساخت این فیلترها در کشور، به دلایل فناورانه هنوز شرکت‌های داخلی نتوانسته‌اند فیلتری قابل رقابت با نمونه‌های خارجی عرضه کنند.

بنابر اعلام دبیرخانه چالش‌های فناوری و نوآوری ایران، شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشجویان و اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و سایر پژوهشگران و فناوران علاقه‌مند تا تاریخ ۱۴ تیر‌ماه ۹۹ فرصت دارند طرح مفهومی اولیه خود را به دبیرخانه چالش ارسال کنند. پس از اتمام مهلت دریافت طرح‌ها و غربال اولیه آن‌ها، داوری حضوری طرح‌ها انجام خواهد شد و سرانجام طرح‌های برگزیده به مرحله دوم راه خواهند یافت. برگزیدگان مرحله نخست، حدود سه ماه فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی، نمونه‌ای آزمایشگاهی از طرح خود را مطابق با ملاحظات فنی چالش بسازند. در این مرحله شرکت‌کنندگان به‌صورت گام‌به‌گام، پیشرفت طرح خود را گزارش می‌دهند و بر اساس آن، از حمایت‌های نقدی و غیرنقدی تا سقف ۷۰ میلیون ریال بهره‌مند می‌شوند. شرکت‌کننده‌ای که بهترین نتیجه را در ارزیابی‌های فنی و اقتصادی به دست آورد ضمن دریافت جایزه ۳۰۰ میلیون ریالی، فرصت همکاری با شرکت‌‌های متقاضی این محصول را به‌منظور تجاری‌سازی فناوری خود خواهد داشت.

علاقه‌مندان می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جزئیات چالش (نحوه ثبت‌نام، شرایط ارسال راه‌حل، جوایز و…) به نشانی ichallenge.ir مراجعه کنند.