ارائه پلتفورمی برای ارزیابی اثرات نانوذرات پلاستیکی بر محیط و سلامت

به‌تازگی پلتفورمی به‌منظور مطالعه تاثیر میکرو و نانوذرات پلاستیکی بر سلامت انسان و محیط‌زیست ارائه شده است که می‌توان از آن برای سنجش اثرات بالقوه این دسته از مواد استفاده کرد. نتایج این نوع ارزیابی‌ها برای تدوین قوانین نظارتی ضروری است.

آلودگی پلاستیک یکی از مسائل مهم زیست‌محیطی است که امروزه جهان با آن روبه‌رو است. باید اثرات میکرو و نانوذرات پلاستیکی موجود در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی روی سلامت انسان بررسی شود.

به تازگی محققان، پلتفورم جدیدی ارائه کردند که با استفاده از آن می‌توان اثرات میکرو نانوذرات پلاستیک را موردبررسی قرار داد. این نتایج نه تنها نشان می‌دهد که چگونه این دسته از ذرات می‌تواند روی سلامت کودک در حال رشد اثرگذار باشد بلکه نتایج این پروژه ممکن است راه‌های جدیدی برای مطالعه این نوع آلودگی و تاثیر آن روی بیماری‌های مختلف باز کند.

مطالعات اندکی روی اثرات بالقوه میکرو و نانوذرات پلاستیک بر سلامت انسان انجام شده است. نوع پلاستیک، تنوع اندازه ذرات و فقدان یک مدل معتبر موجب شده تا بررسی اثرات این ذرات پلاستیکی بسیار پیچیده باشد.

استوکوویچ از محققان این پروژه می‌گوید: «هنوز تعریف دقیق و قوانین مشخصی در سطح بین‌المللی برای میکرو و نانوذرات پلاستیکی وجود ندارد.»

این مسائل باعث شده تا استوکوویج و همکارانش یک پلتفورم جدید تهیه کنند تا برای نخستین‌بار اثرات این ذرات بر تغییرات ژنی و مسیرهای سیگنال‌دهی را بررسی کنند.

این گروه تحقیقاتی کار خود را روی یکی از رایج‌ترین نوع پلاستیک‌ها در بسته‌بندی مواد غذایی و آشامیدنی یعنی پلی‌استایرن متمرکز کردند. آن‌ها این ذرات (۴۰ نانومتر و ۲۰۰ نانومتر) را به محیط رشد سلول‌های انسانی اضافه کردند تا تاثیر آن را مطالعه کنند.

داده‌های تجمیعی نشان می‌دهد که نانوذرات پلاستیکی موجب تغییراتی در ژن‌ها می‌شوند که به رشد ناهنجاری‌هایی در چشم و قلب منجر می‌شود.

این داده نشان می‌دهد که سلول‌های بنیادی و جنینی در حضور نانوذرات پلی‌استایرن دچار اختلال شده و پیامدهایی برای سلامتی این سلول‌ها به دنبال دارد.

محققان این پروژه خواستار اقدام فوری توسط سیاست‌گذاران و مقامات علمی برای ایجاد اقدامات نظارتی هستند تا تاثیر این ذرات را کاهش دهند.