تهیه نانوسامانه دارورسانی حاوی ایبوپروفن

مهندس سارا شفیعی دانشجوی دکتری بیومتریال دانشگاه صنعتی امیرکبیر در قالب پروژه کارشناسی ارشد خود موفق به سنتز یک هیدرکسید دوگانه لایه‌ای خاص شده است که در ساخت سامانه‌های‌ کنترل شده رهایش دارو کاربرد دارد.


  1. مهندس سارا شفیعی دانشجوی دکتری بیومتریال دانشگاه صنعتی امیرکبیر در قالب پروژه کارشناسی ارشد خود موفق به سنتز یک هیدرکسید دوگانه لایه‌ای خاص شده است که در ساخت سامانه‌های‌ کنترل شده رهایش دارو کاربرد دارد.

    این پژوهشگر در گفتگو با بخش خبری سایت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو گفت: “هیدروکسیدهای دوگانه لایه‌ای، کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند. یکی از پراهمیت‌ترین کاربردهای زیستی آنها در سامانه‌های رهایش کنترل‌شده دارو است. در این پروژه ما موفق به سنتز هیبرید Ibuprofen-LDH شده‌ایم و رفتار رهایش آنرا با استفاده از روش‌های هم‌رسوبی و تعویض آنیونی مورد بررسی قرار داده‌ایم”.

    مهندس شفیعی در خصوص جزئیات این پژوهش و دستاوردهای آن گفت: “سامانه‌های فعلی انتقال دارو، پلیمری هستند و مقادیر بالایی از دارو را به بدن منتقل می‌کنند. این امر موجب بروز عوارض جانبی بسیاری می‌گردد. سامانه جدیدی که در این تحقیق معرفی شده، از لایه‌های نانومتری رس تشکیل شده و می‌تواند دارو را با مقادیر پایین و اثربخشی بالا به بدن منتقل نماید. با این سامانه می‌توان دارو را در مقیاس مولکولی میان لایه‌های نانومتری رس قرار داده و آنرا در بدن بیمار رها کرد. این عملکرد با افزایش حلالیت دارو در معده، مشکل کمی حلالیت سامانه‌‌های فعلی را رفع کرده و اثرات جانبی دارو را از میان می‌برد. در این پژوهش ایبوپروفن به عنوان داروی نمونه استفاده شده است، در حالیکه می‌توان از آن در درمان سرطان نیز استفاده کرد. لایه‌های نانومتری این سامانه، پتانسیل بالایی برای حمل داروهای تاکسول و ام تی ایکس (داروهای ضدسرطان با حلالیت بسیار پایین) دارند و حلالیت این داروها را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهند”.

    این پروژه با راهنمایی دکتر صولتی انجام شده و جزء اولویت‌های فناوری نانو در کشور است.