پژوهشگران هندی موفق شدند از برگ درخت انبه، نقاط کوانتومی تولید کنند. این نقاط زیستسازگار بوده و اثرات سمی روی سلولها ندارند.
تولید نقاط کوانتومی زیستسازگار از برگ درخت انبه
محققان مؤسسه فناوری هندی موفق به ساخت پیمایشگری شدند که میتوان از آن برای تصویربرداری و حسگری دمای بین سلولی استفاده کرد. این گروه نقاط کوانتومی فلورسانس از برگ انبه تولید کردند.
این نقاط کوانتومی زیستسازگار، از برگ درخت انبه بهدست آمده و دارای پایداری نوری عالی است و هیچ اثر سمی روی سلولها ندارد.
در این روش، برگ انبه به قطعات کوچک تبدیل و درون نیتروژن مایع قرار داده شده تا منجمد شود. برگهای منجمد شده بهصورت پودر در آمده و درون الکل غوطهور میشوند. آنچه که بهدست آمده درون سانتریفیوژ قرار داده شده و حلال آن تبخیر میشود. در نهایت ماده باقیمانده درون ماکروویو قرار داده میشود تا بعد از ۵ دقیقه، پودری با ابعاد بسیار کوچک بهدست آید.
این نقاط کوانتومی ابعادی بین ۲-۸ نانومتر داشته و درصورت برانگیختگی با نور فرابنفش، نور قرمز از خود تولید میکنند. نقاط کوانتومی بهدست آمده را میتوان بهعنوان نانودماسنج نیز مورد استفاده قرار داد. در کنار اندازهگیری دمای درون سلولی، میتوان از این نقاط کوانتومی برای اندازهگیری افزایش دما در سلولهای سرطانی استفاده کرد.
نقاط کوانتومی کاربردهای مختلفی در صنعت دارند؛ یکی از مهمترین کاربردهای این ماده در صنعت نمایشگر است. این مواد میتوانند کارایی نمایشگرها، کیفیت رنگ، مصرف انرژی و خلوص رنگ را بهبود دهند. هر چند در حال حاضر تعداد اندکی از این نوع تلویزیوآنها در بازار وجود دارد و بازار این حوزه هنوز در مراحل اولیه رشد خود است، اما به نظر میرسد طی چند سال آینده رشد قابل ملاحظهای را در این بازار شاهد باشیم.
از سوی دیگر فناوری نقاط کوانتومی در حال حاضر تنها در محصولات محدودی به کار گرفته شده به طوری که تلفنهای همراه و لپتاپها از جمله معدود محصولاتی هستند که میزبان نقاط کوانتومی بودهاند. با این حال در آینده نزدیک این بازار رشد قابل ملاحظهای پیدا خواهد کرد. با استفاده از نقاط کوانتومی دیگر نیازی به استفاده از نور پسزمینه نیست وکارایی سیستم رشد قابل ملاحظهای پیدا میکند. بنابراین باید گفت بازار فعلی این حوزه بکر بوده و پتانسیلهای رشد جدی در آینده نزدیک در این حوزه وجود دارد.