گروهی از فارغ التحصیلان دانشگاه تربیت مدرس با بهرهگیری از فناوری نانو و با حمایت نانومچ موفق به دستیابی به فناوری تولید صنعتی عایقهای حرارتی بر پایه آئروژل شدند.
نانوعایق گرمایی، محصولی برای جلوگیری از اتلاف انرژی در صنعت
امروزه استفاده از عایقهای گرمایی و جلوگیری از اتلاف انرژی یکی از مباحث مطرح در جهان است. برای عایقکاری مخازن، لولهها، کورهها و …. استفاده از پوششهای گرمایی مانند پشم شیشه و یا پشم سنگ بسیار مرسوم است. اما استفاده از این دست از عایقها با مشکلاتی همراه است که از جمله آنها میتوان به فضاگیر بودن و لزوم استفاده از حجم بالای عایقهای مرسوم، عدم پاسخگویی به نیاز صنعت مبنی بر استفاده از عایقهایی با طیف دمایی وسیع و همچنین پوسیدگی مخازن و لولهها در اثر جذب رطوبت عایقهای مرسوم اشاره کرد.
آئروژل سیلیکایی مادهای نانوساختار با درصد تخلخل بسیار بالاست. حضور این ماده با چگالی بسیار کم در «بلنکت آئروژل» موجب شده است تا خواص عایقی در آن به شدت افزایش یابد. ضمن اینکه حجم و وزن کمتر این نانوعایقها به دلیل حضور آئروژل سیلیکایی موجب افزایش انعطاف پذیری و نصب آسان آن است.
«بلنکت آئروژل» از مزایایی نظیر هدایت حرارتی پایین، نصب آسان و حفاظت در برابر رطوبت برخوردار است. همچنین این عایق نانویی ضمن ایجاد سدی در برابر عبور حرارت، میتواند عایق صوتی مناسبی نیز باشد. سقف، دیوارهی خارجی، کف و لولههای آب داغ از مکانهای اتلاف انرژی و حرارت بشمار میروند که استفاده از آئروژل بلنکت میتواند راهی برای جلوگیری از این اتلاف باشد. نصب آسان و کارایی بالا از مزایای این طرح در مقایسه با محصولات صنعتی مشابه است. بازار هدف این محصولات نانویی، صنایع پتروشیمی و ساختمان هستند.
شایان توجه است، مصرف مواد عایقی در سال گذشته بالغ بر ۱۱۲۰۰۰ تن بوده است که انتظار میرود با تولید صنعتی این محصول بتوان بیش از ۵ درصد از سهم این بازار به ارزش تقریبی ۷ میلیون دلار را تصاحب کرد.
یکی از مشکلات استفاده از این عایقها، سختی تولید در مقیاس بالا در شرایط بهینه و قابلیت افزایش میزان تولید است که تیم فناور این طرح موفق به تولید در مقیاس نیمهصنعتی شده و به فناوری تولید در مقیاس بالا دست یافتهاند. این طرح نیز از جمله طرحهای پذیرفته شده در برنامه نانومچ است که ضمن بهرهمندی از امکانات این برنامه، موفق شدند نمونهی اولیهی ساخته شده در مقیاس آزمایشگاهی در هنگام پذیرش اولیه را به تولید نیمهصنعتی برسانند. با توجه به حجم بازار قابل قبول عایقهای حرارتی، این طرح برای افزایش مقیاس تولید به سرمایهای در حدود ۸۰۰ میلیون تومان نیاز دارد. علاقهمندان جهت بررسی بیشتر این طرح میتوانند با مراجعه به غرفه نانومچ در دهمین نمایشگاه فناوری نانو اطلاعات تکمیلی را دریافت نمایند.